Det våras för oseriösa hantverkare. Foto: TT

Varning för kringresande hantverkare

Publicerad

Polisen går ut med en varning för kringresande hantverkare. Rapporter har kommit från Västernorrland och Västerbotten.

Under sommarhalvåret får många fastighetsägare besök av asfaltsläggare och husrenoverare som rör sig runt i Sverige och erbjuder sina tjänster. Oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare åker ofta runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare. När de ringer på din dörr utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast kan de börja arbeta omgående.

Billigt men undermåligt arbete

Överenskommelsen sker alltid muntligt, det skrivs inga avtal och de vill oftast ha kontant förskottsbetalning. Du kan bli erbjuden skjuts till banken för att de ska få sina pengar. När ni kommer till banken följer de inte med in eftersom de vet att det finns övervakningskameror där.

De utför ett billigt men undermåligt arbete eller i värsta fall inget arbete alls. Nu går polisen ut med en varning för att anlita några av dessa.

Rör sig uppåt i Norrland

Senast under måndagsförmiddagen fick polisen rapport om kringresande hantverkare som kan vara oseriösa. De befann sig då i Västerbotten och tidigare har det rapporterats att de befunnit sig i Västernorrland så det verkar vara som om de är på väg uppåt i Norrland.

Här lämnar polisen några tips på hur du kan skydda dig om du stöter på kringresande hantverkare.

Så undviker du att bli lurad:

Visa
  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa/ Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer