Foto: NTB/TT

Varsel inom förskolan i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

10 personer inom förskolan i Arvidsjaur har varslats om uppsägning. Det är konsekvenserna av en stramare budget.

Arvidsjaur har liksom flera andra inlandskommuner gått in en ny ekonomisk styrmodell kallad prislappsmodellen. Kortfattat handlar det om att sätta en prislapp på vad varje verksamhet inom kommunen borde kosta.

– Barn- och utbildningsnämnden är den nämnd som har flest prislappar och vi får jobba hårt för att komma närmare den budgetram vi fått, säger Kristina Taimi (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Arvidsjaur.

Varsel inom förskolan

Bland annat ska förskolan minska sina kostnader med 4,4 miljoner kronor. Då man lagt ner en och en halv avdelning har man även varslat 10 personer om uppsägning och 5 personer med visstidsanställningar har inte fått förlängt.

– Det är klart att man märker av det, vi får hitta fiffiga lösningar, säger Kristina Johansson, förskolechef med ansvar över Nyborgs, Skogsbackens och Ängens förskola.

Enligt Johan Renberg, barnskötare och skyddsombud vid Kommunal i Arvidsjaur, hade varslet kunnat bli större.

– Men att fem stycken från kommunal blev av med sina jobb är långt ifrån bra. Det är det värsta som finns med att sitta på en förhandling, man vet att hur mycket blod och slit man än lägger ner så kommer någon bli ledsen, säger Johan Renberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.