Kommunen varnar solbadare nedanför Akkats vattenkraftverk. Foto: SVT

Vattenfall varnar solbadare vid kraftverk – ”Kommer inte hinna undan”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall går nu ut med en skarp varning till solbadare i närheten av kraftverket i Akkats. När som helst kan vattnet släppas på.

Under veckan har värmen kommit till Norrbotten, inte minst till Jokkmokk som har haft varmast i Norrbotten under tisdagen.

Det har lockat ut solbadare. Men nu går Vattenfall ut med en skarp varning. Anledningen är att många solbadare tagit plats nedanför vattenkraftverket i Akkats, trots skyltar om att det är förbjudet.

”Kommer inte hinna undan”

Vårfloden har kommit igång och när som helst kan luckorna i kraftverket öppnas.

– Vi vill varna för att det är förenat med livsfara att solbada nedanför vattenkraftstationerna. Trots varningsskyltar såg vi i veckan många som solbadade vid Akkats station och det finns en hög risk för att de inte hinner undan om vi måste öppna dammluckorna och spilla vatten, säger Magnus Kryssare, pressekreterare Vattenfall.

Om ett fel skulle uppstå i kraftverket kommer också dammluckorna öppnas automatiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.