Växande jordbruk skapar nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

När jordbruket växer skapas fler nya jobb jämfört med näringslivet i stort. Det visar en rapport från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Rapporten ”Det gröna näringslivet och dess betydelse för samhället” slår fast att jord- och skogsbruk, livsmedelsindustri och skogsindustri har en stor potential att öka sysselsättningen i Sverige.

Siffror från forskningsinstitutet Nordregio visar att en miljon i ökad omsättning på ett livsmedelsproducerande jordbruksföretag i Sverige ger 2,51 nya jobb. Genomsnittet för hela svenska näringslivet är 1,42 nya jobb.

Norrbotten

Det gröna näringslivet är betydelsefullt för Norrbotten. År 2013 fanns det 8.200 jobb i det gröna näringslivet, vilket motsvarar 6,8 procent av länets totala sysselsättning. I Sverige totalt sett är ca 4,8 procent sysselsatta i det gröna näringslivet.

Många lantbrukare ser utvecklingsmöjligheter inom skogsbruket, framför allt inom energiråvara, visar LRF:s rapport.

– Vi kan inte fortsätta använda fossila bränslen och jord- och skogsbruket sitter på lösningarna till ett hållbart samhälle. Det är bara en tidsfråga innan efterfrågan på våra resurser kommer i stor skala och då följer också många nya jobb, säger LRF Norrbottens ordförande Herbert Nyman.

Jordbruk handlar lokalt

Jordbruk är företag som köper många varor och tjänster i sin närhet, och arbetstillfällena hamnar därför i det egna länet. Exempelvis köper man in foder, maskin-och veterinärtjänster.

– De nya siffrorna förstärker bilden av att jordbruket är en oerhört viktig näring att värna om. Om offentlig sektor och konsumenter handlar mer lokal mat kommer det att resultera i nya jobb till länet, säger Herbert Nyman, LRF Norrbottens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.