Den 21-åriga kvinnan gick längs en så kallad tillträdesväg när en gallerdurk släppte. Foto: SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

VD:n efter dödsolyckan: ”Gångvägen blev en dödsfälla”

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Arbetsmiljöverket, polisen, LKAB och entreprenören Cranex inspektera platsen i Svappavaara där dödsolyckan inträffade i fredags.
– Det här är en stor chock för oss som arbetsgivare, säger Cranex vd Johan Gustafsson.

Det var i fredags som en av entreprenadföretaget Cranex anställda, en 21-årig kvinna, skulle jobba med förebyggande underhåll av en av traverskranarna i LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara. Hon gick längs en så kallad tillträdesväg när en del av gallergolvet gav vika och hon föll fem meter ned på ett rullband.

Gick inte att rädda

Kvinnan fördes med ambulanshelikopter till Gällivare sjukhus och sedan till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men hennes liv gick inte att rädda.

– Vi är ett litet företag och det viktigaste för oss är de anställdas säkerhet. Det här är en stor chock för oss som arbetsgivare, säger Cranex vd Johan Gustafsson.

Han säger att hans tankar i dag går till den förolyckades familj och berättar att det ska anordnas en minnestund för kvinnan på tisdag.

– Som vi ser det är det en helt vanlig gångväg som blir en dödsfälla. Just på tillträdesvägar ska sånt här bara inte kunna hända. Vi förutsätter att de är säkra likväl som jag förutsätter att golvet på mitt kontor är säkert, säger Johan Gustafsson.

”Aldrig mer”

Under måndagen kommer arbetsmiljöverket, polisen, Cranex och LKAB att inspektera platsen där dödsolyckan inträffade. Och utredningarna har redan inletts.

– Vi måste ta reda på hur detta kunde hända och även se till att det aldrig mer händer. Vi och LKAB kommer att jobba mycket med det framöver, säger Johan Gustafsson.

Huvudskyddsombudet på LKAB Svappavaara, Jonas Stålnacke, skriver i ett mejl till SVT Norrbotten att det som har hänt är ”rent utsagt fördjävligt”.

– Alla ska kunna komma hem hela och rena från jobbet. Nu måste vi invänta polisens, Arbetsmiljöverkets och LKABs utredningar och efter det säkerställa att detta aldrig någonsin kan inträffa igen, säger Jonas Stålnacke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet
Den 21-åriga kvinnan gick längs en så kallad tillträdesväg när en gallerdurk släppte. Foto: SVT Grafik
VD på Cranex är Johan Gustafsson. Foto: Cranex