Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) om vilka han skulle och inte skulle kunna samarbeta med efter valet på söndag. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Gunnar Selberg (C) uteslutar inte samarbete med Socialdemokraterna i Kiruna efter valet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

I årtionden har Kiruna styrts av olika politiska koalitioner med flera olika partier och ideologier. Men hur blir det då efter valet på söndag? Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) utesluter inte ett samarbete med Socialdemokraterna.

Kiruna kommun styrs i dag av Centerpartiet, med Gunnar Selberg som kommunalråd, tillsammans med Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

– På det stora hela, fast det har gnisslat ibland, så har det fungerat bra och det är den här konstellationen jag vill ha om jag får bestämma, säger Gunnar Selberg (C).

Senast Socialdemokraterna hade makten 2014-2018 i Kiruna styrde partiet tillsammans med Moderaterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ.

Uteslutar inte samarbete med Socialdemokraterna

Gunnar Selberg är inte helt främmande för att samarbeta med Socialdemokraterna efter valet.

Men Socialdemokraterna vill inte kommentera vilka de vill ha med i en eventuell koalition om de tar över makten.

– Partiledningen har tagit beslut om att inte ställa upp på att berätta om vilka partier som vi vill ha med eller inte ha med. Om vi får majoritet så ska flertalet av de partier vi samarbetar med ställa upp på merparten av vårt valprogram, säger Socialdemokraternas gruppledare Mats Taaveniku.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet