Så blir Kirunas nya stadskärna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir White arkitekter AB som får bestämma hur Kirunas nya stadskärna ska se ut.

Under måndagsförmiddagen tillkännagavs vinnaren i arkitekttävlingen för Kirunas nya stadsplan.

Det är med andra ord en historisk dag för Kiruna.

Kiruna flyttar

-Visst är det så. Att få utse en vinnare i arkitekttävlingen är historiskt och kul. Vi har jobbat länge för det här som innebär att vi får ett officiellt startskott för stadsomvandlingen Det är nu som vi ska börja synliggöra saker och ting, säger Christer Vinsa, projektchef för stadsomvandlingen vid Kiruna kommun.

Arbetet kring stadsomvandlingen har pågått i snart tio år utan att man ha sett desto mer av synliga resultat.

Obotlig optimist

Christer Vinsa har dock aldrig misströstat.

– Jag är en obotlig optimist. Vi har hållit på sedan 2004, det har varit olika turer fram och tillbaka, men vi har alltid hållit fanan högt och jobbat fram ett underlag. Nu står vi här och vi har den här arkitekttävlingen. Det känns riktigt skönt att vara projektchef nu.

När vinnaren är utsedd börjar arbetet med att göra stad av idéerna.

Frågan är hur mycket Kirunas framtida centrum kommer att likna det vinnande förslaget.

-Oavsett vilket det blir ska det vinnande konceptet ska ha fått drag av tävlingsprogrammet och tävlingsprogrammet är kopplat både till naturhistoriskt arv och nytänkande. Det är det vi vill se, säger Christer Vinsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet