Vera Vinter från Stora Lappträsk vann Rubus Arcticus i kategorin musik. Klippet är från Go´kväll 2016. Foto: Joakim Silverdal/SVT

Vera Vinter från Stora Lappträsk får prestigefyllt stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Rubus Arcticus-stipendiet är ett av Sveriges största kulturstipendier som delats ut sedan 1995.

Fyra kulturskapare får 100 000 kronor var och Vera Vinter från Stora Lappträsk vann för årets musik.

I en ceremoni i regionfullmäktige delades sammanlagt sju stipendier ut. Utöver kulturskaparna delades ett heders- och förtjänststipendium samt två idrottsstipendier ut.

På grund av pandemin deltog årets stipendiater på distans. Vera Vinter har idag sin bas i Stockholm men kommer från Stora Lappträsk utanför Kalix.

-  Platsen man föds på och levt halva sitt liv på förblir central. Stora Lappträsk, landskapet, naturen, människorna, sättet att leva på är min referensram till både livet i stort och mitt musikskapande, säger Vera Vinter.

Rörd och tacksam

Hon blev först förvånad när hon fick beskedet.

- Att bli utvald tillsammans med en grupp andra kulturskapare och konstnärer – det känns ärofyllt och som ett erkännande. Jag blir rörd och tacksam för den uppmuntran som Region Norrbotten har gett mig.

Pristagare Rubus Arcticus:

Kulturskapare:

  • Vera Vinter, Musik  
  • Jerry Carlsson, Film  
  • Jenny Nordmark, Bild- och formkonst  
  • Eva Svaneblom, Dans  

Heders-och förtjänststipendiet:

  • Kerstin Tuomas Larsson  

Idrottsledarstipendiet:

  • Elin Setzman  

Idrottsstipendiet:

  • Emil Espling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.