Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har läkare på plats som följer utvecklingen” Foto: SVT

”Vi har läkare på plats som följer utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Lapland Resorts gör man tolkningen att man kan fortsätta att hålla öppet – trots uppmaningen från Region Norrbotten att folk inte ska resa till fjällen över påsken.

Sent under torsdagskvällen offentliggjorde Lapland Resorts att man kommer att hålla öppet anläggningarna i Björkliden och Riksgränsen resten av säsongen, man att man inte tar emot några nya bokningar över påskhelgen.

Det innebär att man kommer att ha hälften av den normala påskbeläggningen, vilket enligt marknadschefen Christophe Risenius innebär omkring 400 skidåkare på de båda skidorterna.

Smittskyddsläkaren uppskattar om skidanläggningar stänger

Vid Lapland resorts har man inte uppfattat att Region Norrbotten har uppmanat fjällanläggningarna att stänga över påsk. Däremot var smittskyddsläkaren Anders Nystedt tydlig i sin uppmaning till folk att inte åka till fjälls över påsken.

Nystedt håller med om att han inte har vädjat någon specifik skidanläggning att hålla stängt, man tycker att det är klokt och förnuftigt om man väljer att stänga.

– Det är kanske inte så stor risk ur en smittskyddssynpunkt men det är större risk för benbrott och armbrott om man åker slalom och därmed belastar vården, säger Anders Nystedt.

Har läkare på plats

Christophe Risenius anser att Lapland Resorts beslut inte står i strid med den uppmaningen.

– Som skidhotell har vi läkare på plats som följer utvecklingen och som hela tiden håller kontakt med sjukvården, säger han.

I klippet berättar han mer om hur företaget har resonerat.

  • Dundret stänger för säsongen från och med lördag 4 april. Enligt dem var det inget lätt beslut men de säger att de vill ta sitt samhällsansvar och hoppas alla förstår beslutet.
     
  • Kåbdalis Skidliftar väljer att hålla öppet fram till 19 april. De flesta har dock avbokat sina resor men några stycken har också bokat boende. De har infört en rad olika åtgärder och begränsningar för att minska risken för coronasmittan. De räknar med att det blir väldigt mycket lugnare i påsk jämfört med andra påskhelger.
     
  • Skidanläggningen i Storklinten i Boden kommer att hålla öppet så som det ser ut just nu. De har fullbokat men räknar ändå med att mindre skidåkare dyker upp. De poängterar att de följer utvecklingen och att deras beslut kan förändras. Precis som i Kåbdalis har man inrättat en rad olika förebyggande åtgärder.
     
  • Skidanläggningarna i Björkliden och Riksgränsen väljer att hålla öppet. Det är mycket mindre folk än en vanlig påsk och man har även här inrättat en rad åtgärder för att minska smittspridningen. Det finns även en läkare på plats som följer utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet