”Vi känner oss svikna och överkörda”

Uppdaterad
Publicerad

Det är upprörda känslor i Antnäs, Alvik, Ersnäs och Måttsund utanför Luleå när kommunen är på väg att införa ett tioårigt byggstopp för att VA-nätet inte räcker till.

För fyra år sedan antog Luleå kommun måldokumentet ”Vision 2050” och där pekades Antnäs ut som en av de byar som det ska satsas på för att även de närliggande byarna Ersnäs, Måttsund och Alvik ska kunna växa.

– Vi ser en tydlig utvecklingspotential i E4:a-nära Antnäs. Det jag ser till 2020 är en tydligare bykärna och att vi har blandade bostäder där, sade landsbygdsutvecklare Jan Unga till Nordnytt i januari 2013.

Tio års byggstopp

Men så lär det inte bli. Inte under de närmaste tio åren i alla fall.

För Luleå kommun planerar att fatta beslutet att senarelägga byggandet i de så kallade sörbyarna på grund av brist på vatten-och avloppskapacitet.

Förslaget till kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag är att säga nej till bostadsbyggande nu och uppskattningsvis tio år framåt, men att frågan bör prioriteras när tillräcklig VA-kapacitet finns.

– Självklart ska vi bygga i hela kommunen, men vi måste se till att den infrastruktur som är nödvändig finns på plats innan vi beviljar bygglov, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

”Svikna och överkörda”

Förslaget har lett till stor upprördhet i byarna som hade väntat sig utveckling och inte byggstopp.

– Politikerna har tidigare varit välvilligt inställda till sörbyarna, så det här är en total överraskning för oss. Vi känner oss svikna och överkörda av kommunen, säger Esbjörn Granberg, från Antnäs byautvecklingsförening och fortsätter:.

– Vi trodde på ”Vision 2050” och att sörbyarna skulle vara utvecklingsbara områdena, men nu är det motsatsen som gäller. Det blir ingen utveckling om vi inte får bygga nya bostäder i byn.

Enligt byautvecklingsföreningens beräkningar kommer det att kosta 100 000 till 150 000 kronor att dra in eget vatten och avlopp – om nu kommunen går med på det.

– Och tio år är bara en riktsiffra. Det kan ta femton till tjugo år innan vi får ett nytt VA-nät. Nej, det här känns inte alls bra.Vi känner oss väldigt övergivna nu, säger Esbjörn Granberg..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer