Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vilho Ollikainen får nytt liv

Publicerad

Det är något av en supergrupp av norrbottniska folkmusiker som samlas i Luleå i helgen, för att göra tolkningar av tänkaren, musikern och poeten Vilho Ollikainen, i föreställningen ”Tjära människa”

Vilho Ollikainen (1934-98) föddes i finska Savolax. Han kom till Gällivare i sin ungdom och byn Ullatti blev hans hem.

Sången och improvisationen var en del av hans liv, skrivandet startade långt senare. Han har bland annat spelat med JP Nyströms och har skrivit sånger som Kuppari och Vandringsman, vilka är kända och ofta spelade i åtminstone Tornedalen och Norrbotten.

– Det var en stor ära och nöje att lära känna Vilho och få spela med honom, berättar Markus Falck, JP Nyströms.

Genom sång, musik, bild, form och text – och inte minst sin egen färgstarka personlighet, gav Vilho sin syn på saken. På skapelsen, konsten, politiken, kärleken, mörkret, allt som hör livet till, berättar Janne Johansson.

Han efterlämnade en stor mängd litterära- och poetiska texter, nedtecknade och inspelade visor, tankar för dagen, teckningar, målningar,skulpturer.

Vilho passerade inte obemärkt, om än han föredrog att vara för sig själv. Alkoholism och psykisk sjukdom var ytterligare bidragande orsaker till att han periodvis drog sig undan, samtidigt som det var just skapandet som höll honom vid liv.

– När jag var 18 år spelade jag med JP Nyströms på en fest i Jokkmokk då Vilho Ollikainen dök upp. Han började spela med oss och tog över hela föreställningen, berättar Markus Falck.

I förställningen Tjära människa tolkar folkmusikern Jan Johansson, JORD, Pajala-Tatawin med mera,  fritt Vilho Ollikainens dikter, sånger och tankar.

Medverkar gör artister ur JP Nyströms, JORD, Raj-Raj Band, Mirja Palo, finska violinisten Arto Järvelä och enligt de medverkande även Vilho Ollikainen.

– Han är närvarande i anden med oss på Kulturens Hus, det är vi alla övertygade om, säger Markus Falck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer