Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s rutinerade vinterbadare Randi Gitz tar sig ett dopp i isvaken och tipsar om vad du ska tänka på. Foto: SVT

Tips till nybörjaren: Tänk på det här om du ska testa vinterbad

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en hel del att tänka på om du vill prova på att vinterbada. I videon visar SVT:s reporter Randi Gitz vilka saker hon har lärt sig på sin resa till att bli vinterbadare.

Nästan alla kan vinterbada men om du har hjärt- kärlsjukdom så prata med din läkare först. För blodtrycket går upp när du går ned i vattnet. Läkare rekommenderar inte den som har konstant högt blodtryck att bada vinterbad. Om man däremot har det tillfälligt och det inte är alltför högt, till exempel på grund av jobbet eller en skilsmässa, kan vinterbad faktiskt sänka blodtrycket.

Inte klarlagda hälsoeffekter

Det finns bara spridda studier gjorda på effekten av vinterbad. Finska Docenten Pirkko Huttunen säger att vinterbad verkar kunna lindra smärta och inflammation hos reumatiker. Hon har också sett att badandet gör människor gladare och att det minskar spänningar, stress, trötthet och smärta.

Föreningen ”Mörkret och kylans glada vänner” i Skellefteå anordnar Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim varje vinter. Nu har de inlett ett EU-projekt för att samla forskning om vinterbadandets effekter och skapa en kunskapsbas.

Upplevda hälsoeffekter av vinterbad

Psykiskt välmående, mindre stressymptom: 67 %

Mindre och ingen influensasmitta: 61 %

Bättre sömn: 38 %

Mindre värk: 36 %

Piggare: 32 %

Förbättrad blodcirkulation: 29 %

Källa: Undersökning bland närmare tusen finska vinterbadare av den finska friluftsorganisationen Suomen Latu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.