Vill ta bort var femte politiker

Uppdaterad
Publicerad

Framtid i Jokkmokks kommun (FJK) kräver i en motion att antalet fullmäktigeledamöter minskas från 31 till 25 i samband med valet 2018. Därmed skulle var femte politiker försvinna.

För mer än ett år sedan gick kommunledningen i Jokkmokk ut med ett pressmeddelande att den politiska organisationen skulle ses över.

Därför åkte represesentanter för kommunen till Älvsbyn och Arjeplog för studera deras förändringsarbete när nämnder avvecklats och ersatts av utskott under kommunstyrelsen.

Ingenting har hänt

Men trots att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lovade en snabb handläggning och ett förslag i samband med fullmäktige i juni 2016 har ingenting hänt.

Så nu har kommunens näst största parti, Framtid i Jokkmokk, tröttnat på att vänta.

”Eftersom vi inte vill störa majoritetens grubblerier om den politiska organisationens vara eller inte vara så har vi ett förslag som enbart gäller antalet ledamöter i fullmäktige. Vi föreslår att antalet ledamöter minskas från 31 till 25 i samband med valet 2018.” skriver partiledaren Roland Boman.

Var femte försvinner

Enligt motionen skulle var femte fullmäktigepolitiker försvinna till nästa mandatperiod.

” Vi föreslår den förändringen eftersom befolkningen mer än halverats sedan 1962, men den politiska organisationen har inte följt med i utvecklingen, utan är anpassad för en betydlig större befolkning.” skriver Roland Boman.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.