Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Larsson är vice ordförande för Villaägarna i Luleå och i klippet berättar han vad han anser är orimligt med det nuvarande elstödet. Foto: Arkivbilder och Filip Hannu/SVT

Villaägare i Luleå i uppror: Sänk skatten och momsen – eller elstöd till alla

Publicerad

Sänkt elskatt och slopad moms. Det kräver Villaägarna i Luleå om inte regeringen inför elprisstöd till hela landet.

– Det behövs ett rättvist system som gynnar samtliga hushåll i landet, säger Mikael Larsson, vice ordförande, Villaägarna i Luleå.

Mikael Larsson anser att man genom en sänkning av elskatten kan reducera kostnaderna inom det befintliga system som används idag. Han menar att dagens elstöd är en långdragen och byråkratisk process inom Försäkringskassan och Energimarknadsinspektionen.

Vi se en enhetlig modell

Han vill istället reformera en elprismodell med gemensamt Sverigepris. Men hur?

– Genom att sätta ett svenskt jämviktspris utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion med utgångspunkt från dagens fyra elprisområden kan vi exportera överskottsproduktion till ett exportpris som Nordpool sätter, säger Mikael Larsson och fortsätter:

– Vi får två elpriser men våra grannländer får köpa lika mycket el. Det skulle troligtvis ge ett bättre elpris över hela Sverige med dagens elprisområden där sänkningen sannolikt skulle vara markant.

I klippet vidareutvecklar Mikael Larsson sitt resonemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.