Gick vilse i skogen – räddades med sms

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett sms från polisen kunde en man som gått vilse i skogen räddas.

Mannen larmade polisen strax före midnatt natten mot torsdag då han gått vilse i skogen nedanför Nattavaara, Gällivare. Polisen kunde med hjälp av ett så kallat CARL-sms fastställa mannens exakta position och sedan guida mannen, via telefonen, mot farbar väg. CARL är ett positioneringssystem som bygger på att den försvunna personen tar emot ett sms och klickar på en länk och då får polisen upp personens exakta position.

– Om det finns täckning och en telefon med gps är det ett bra sätt för oss att hitta personer, säger Johan Green vid polisens regionledningscentral.

Mannen som gått vilse hade dock vandrat i blöt mark och då han börjat bli nedkyld skickas en bandvagn samt fjällräddare ut för att unsätta honom. Han undersöktes av ambulanspersonal innan han kunde återvända hem, välbehållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.