Petter Sundkvist, Tomas Riklund och Eva hjälpte en liten sälkut att hitta tillbaka till havet. Foto: Tomas Riklund

Här räddas sälkuten från E4: ”Under att ingen hann köra ihjäl den”

Uppdaterad
Publicerad

En vilsen sälkut som förirrat sig till E4:an i höjd med Jävre utanför Piteå räddades till livet av några människor som inte räknat med att träffa varandra på en hårt trafikerad motorväg.

Det var på söndagseftermiddagen som PR-konsulten Tomas Riklund och hans fru Eva satt i bilen på väg till Jävre när han såg att det låg någonting på vägen och han tvingades väja.

– Jag sa till Eva att ”fan, det är en säl”, så vi bestämde oss för att vända om och försöka rädda den, säger Tomas Riklund.

Mycket trafik

Det var en hel del trafik på E4 där de flesta håller hög hastighet.

– Jag tyckte det var ett under att ingen hann köra ihjäl den. Vi stannade på andra sidan vägen, tyvärr fanns det ingen parkeringsficka, men jag slog på våra blinkers så att trafikanterna skulle se upp, säger Tomas Riklund, som gjorde allt vad han kunde för att stoppa trafikanterna.

Här släpps den lilla sälkuten tillbaka till havet. Foto: Tomas Riklund

Såg arbetskamraten

Han berättar att frun Eva tog på sig det farliga uppdraget att springa över E4:an till vägbanan på andra sidan där sälkuten befann sig.

– Jag vet inte riktigt hur hon bar sig åt men hon lyckades få bort sälkuten från vägen och ner mot diket som fanns där.

Medan räddningsaktionen pågick kom Petter Sundqvist körande, han är professor i orkesterdirigering vid Musikhögskolan i Piteå, och han reagerade på att hans arbetskamrat, Eva Riklund, till vardags utbildningsadminstratör vid Musikhögskolan, befann sig på E4:an.

För att ta reda på vad som var på gång stannade också han bilen och klev ut, vilket även en tredje bilist gjorde.

Ut till havet

Stående vid vägrenen på E4:an med blickarna på en sälkut som var på väg nedför en brant så beslöt sällskapet att rädda den åter till havet.

– Petter Sundkvist hämtade en filt som han hade i bilen och lindade in sälkuten i den och så åkte vi allihopa ner till vattnet. Sälkuten var rädd och medtagen men tillslut kunde vi släppa ut den på den yttersta udden i Jävre så att den kunde simma ut i havet, säger Tomas Riklund.

Bilderna som han har tagit publiceras nu på många håll.

– Det var ett ovanligt uppdrag för en musikprofessor, en PR-konsult och en administratör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.