Två älgar med avmagringssjukan har hittats i Norrbotten. Foto: Paul Kleiven/TT

Viltexport hotas efter sjukdomslarm

Uppdaterad
Publicerad

Exporten av till exempel horn och kött från älg kan hotas efter att två älgar med så kallad avmagringssjuka hittades i Norrbotten i våras, rapporterar Ekot.

– Det som det blivit stopp på, det är det här med hornhandeln. I dagsläget kan vi inte exportera till Kina, säger Andreas Renberg, vd för ett slakteri i Harads till radion.

Älgarna tros ha drabbats av en åldersrelaterad variant av sjukdomen, men för att utesluta att en smittsam variant finns i Sverige har nu massprovtagningar av både älg och ren inletts i Norrbotten.

Tusentals fick avlivas

Den smittsamma varianten upptäcktes för några år sedan i Norge där ett par tusen vildrenar fick avlivas.

Slakteriföretagaren Andreas Edberg fruktar för konsekvenserna om sjukdomen upptäcks hos fler djur.

– Det kommer slå hårt mot branschen, säger han till Ekot.

Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD (Chronic Wasting Disease), påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.

Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.

Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.

Men processen att kroppens egna proteiner ändrar form verkar hos äldre djur också kunna starta utan att djuren har smittats av prioner från ett annat djur, så kallad spontan, eller atypisk variant.

CWD har hittills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer