Samebyn: ”Vi behöver de marker vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun har svängt när det gäller planerna på en stor vindkraftpark nära Masugnsbyn. Den nya kommunledningen motsätter sig inte en etablering – detta trots att planerna har stött på starkt motstånd från turistföretag, Naturskyddsföreningen, fastighetsägare i byn samt den berörda samebyn.

Vindkraftbolaget Lapplands kraft har sedan 2011 velat bygga 80 vindsnurror nära Masugnsbyn. Nyligen var bolaget i kontakt med den nya kommunledningen i Kiruna för att förhöra sig hur den ställer sig till planerna.

Den tidigare kommunledningen har tidigare uttalat sig negativt, bland annat utifrån det faktum att Laevas sameby anser att vindkraftparken skulle störa renskötseln. I kommunens översiktsplan är området heller inte utpekat för vindkraft.

Höga naturvärden

Naturskyddsföreningen har också påtalat att stora delar av området har skogar med höga naturvärden som inte ska exploateras.

Frågan kom upp på kommunstyrelsens sammanträde under i veckan och den formulering som antog var att Kiruna kommun inte motsätter sig etableringen. Det är trots allt ett halvt steg tillbaka jämfört med i kommunstyrelsens arbetsutskott för någon vecka sedan då man uttalade att kommunen var positiv till planerna.

”Inte kommunens roll att peka när aktör vill etablera sig”

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) förklarar ändringen.

– Vi anser inte att det är kommunens roll att peka när aktör vill etablera sig. Det är upp till aktören att komma överens med sakägare, säger han.

I klippet här ovan följer vi med en renskötare i Leavas sameby i markerna där vindkraftparken planeras som också är vinterbetesland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.