Visa alla (3)
Visa alla (3)

Vinge hittad långt från nedslagsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En vinge till det kraschade segelflygplanet har hittats en kilometer från olycksplatsen.

Det var en SVT-medarbetare som upptäckte ena vingen till det havererade segelflygplanet på tisdagseftermiddagen. Medarbetaren som tillhör nyhetsprogrammet Oddasat var på väg ut till olycksplatsen ungefär en mil söder om Nikkaluokta. Vingen låg omkring en kilometer från själv nedslagsplatsen. Det ger en ledtråd till hur det gick till när planet bröts sönder i luften.

– En kilometer rakt söder om nedslagsplatsen såg vi planets ena vinge och den såg ut att vara ganska hel, säger reportern Ann-Catrin Stenberg Partapuoli.

Bröts sönder

Det är känt sedan tidigare att planet bröts sönder i luften och iakttagelsen att ena vingen är separerad från den övriga flygplanskroppen lär bli en viktig del i utredningsarbetet.

I Pirttivuopio fortsatte segelflygplanen att starta och landa efter att värdföreningen beslutat att låta lägret fortsätta.

– Det är en del i bearbetningsprocessen på det som har hänt. Vi hade en liten diskussion, men det kändes ganska självklart att fortsätta. Det är långväga gäster som kommer och det är en del i vår service till dem att erbjuda de här flygmöjligheterna, säger Pekka Pannula, ordförande Kiruna segelflygklubb.

Vad som hände under de fatala minuterna i luften får utredningen visa. Men de yttre förhållandena var fullt normala under måndagen.

– Det var fullt normala vindförhållanden för den segelflygverksamhet som vi bedriver i fjällvärlden. Det var bra vågflygning och jag hörde att de hade varit uppe på 5 000 meter i går, säger Pekka Pannula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet