David Chapman Foto: LTU

Regn på vintern gör oss inaktiva

Uppdaterad
Publicerad

Regn vintertid är nummer ett på listan av de saker som avhåller oss från att vara utomhus vintertid. Det visar en ny studie från Luleå tekniska universitet.

Det är studien ”Growing community well-being through improved winter connectivity: Luleå, Sweden as case study” som gjorts vid Luleå tekniska universitet som visar att regn på vintern gör oss mer inaktiva och mindre benägna att vara utomhus. Det är 400 personer, majoriteten boende på Mjölkudden i Luleå, som deltagit i studien.

Stadsplanerare måste ta hänsyn

–Det kan vid första anblick verka självklart, men frågan är komplex – inte minst med anledning av klimatförändringarna, säger David Chapman, arkitekt och doktorand vid Luleå tekniska universitet, som menar att stadsplanerare måste ta hänsyn till en ökad mängd regn vintertid, även i städer långt norrut.

De nya förutsättningarna, menar David Chapman, gör att de traditionella principerna för stadsplanering i vinterstäder, det vill säga att maximera tillgången till sol, skydda från vind och planera för en enkel snöröjning, kräver att behoven ses över på nytt.

Ny forskning saknas

–När vi tittade närmare på dessa principer visade det sig att det inte är mycket forskning gjord efter år 2000. Det har inte funnits ett särskilt stort intresse för hur vi designar och planerar vinterstäder, säger David Chapman, som jobbat som arkitekt i 20 år i bland annat Storbritannien, USA och Sverige, och som nu är doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Han menar att det behövs mer forskning för framtida planering av vinterstäder. Det handlar inte bara om halka utan också om att mindre snö och mer regn gör det mörkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.