Niclas Asplund, personalchef på Haparanda kommun. Foto: Privat/TT

Virtuell löneadminstration – snart verklighet i Haparanda och Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad
Haparanda och Övertorneå kommuner startar den 1 januari 2020 ett samarbete om en gemensam, virtuell och platsoberoende löneadministration. Detta efter beslut i kommunfullmäktige i Haparanda och i Övertorneå på måndagen.

Haparanda och Övertorneå ska jobba ihop när det kommer till löneadministration i framtiden. Under måndagen klubbades beslutet om en gemensam, virtuell och platsoberoende löneadministration igenom i kommunfullmäktige i de båda kommunerna. Det låter kanske lite mer hi-tech än vad det är, för i grund och botten handlar det främst om att arbeta tillsammans.

–Vi ska inte lägga ut jobbet på något externt företag utan fortfarande sköta lönehanteringen inom kommunerna, bara tillsammans, säger Haparandas personalchef Niclas Asplund.

Kompetensbrist

Minskad befolkning och stora pensionsavgångar är några av de anledningar till omorganisationen som Niclas Asplund främst uppger men det finns också andra skäl.

– Vi kommer självklart att behöva rekrytera nya medarbetare i samband med pensionsavgångar men det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Det handlar ju om en viktig verksamhet och vi är sårbara ensamma, säger Niclas Asplund.

De flesta är positiva

Han har märkt av oro hos en del av personalen inför förändringen men menar att de flesta är positiva.

– Det är klart att det blir ett nytt sätt att jobba och kommer att innebära både ny teknik och att man har kännedom om hur det fungerar i den andra kommunen, men jag tycker att de flesta är positiva, säger Niclas Asplund.

Besparing på sikt

Någon omedelbar besparing ser han inte i nuläget men tror att det kan komma att innebära framtida besparingar om kommunerna  samarbetar allt mer.

– Med tanke på våra kommuners demografi så är det ju inte omöjligt att det blir fler samarbeten av det här slaget i framtiden, säger Niclas Asplund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer