Visa alla (3)

Elin tror på en pallplats i Crossfit – I Sveriges första VM

Publicerad

Norrbotten får ytterligare en representant på VM i Kalifonien när Elin Rova från Crossfit Holistic i Luleå ersätter Amanda Frändén, som tvingats lämna återbud med kort varsel.

På måndag lyfter planet mot VM i Kalifornien med fem tjejer och fem killar från olika delar av Sverige. De kommer att träna ihop några dagar innan VM drar i gång till helgen.

–Det här är första gången Sverige har en landslagstrupp med så det lär vara lite extra spännande att få komma dit och försöka visa att även lilla Sverige kan slåss om en pallplats. Jag tror verkligen att vi kan komma på pallen, både individuellt och i lag, säger Elin Rova.

Elin bytte jobbet som sjuksköterska för att plugga till barnmorska för att hinna träna mer Foto: SVT

Elin kände efter alla framgångar förra året att det är det här som hon vill satsa på så hon bytte jobbet som sjuksköterska för att plugga till barnmorska för att hinna träna mer, men det blev lite si så där av det.

–Jag tänkte att när man pluggar kan man styra tiden lite själv och hinner få in två träningspass per dag, men nu har vi ganska mycket praktik i utbildningen. Så det fungerade inte jätte bra men jag försöker ändå träna så mycket det bara går, säger Elin Rova.

I sommar har Elin kört ett åttaveckors styrke-program eftersom hon känner att de tunga momenten i tävlingarna är hennes svaghet och att det är där som hon har tappat ledningen.

–Mina största svaghet är nog att jag är för svag, jag skulle behöva bli starkare i styrka helt enket. Marklyft, benböj och lite sånt, säger Elin Rova.

Hon har jobbat extra för att förbättra sin styrka i sommar Foto: SVT

Men en riktig vinnarskalle är hon dock

–Jag går igång när jag hör att andra släpper stången, då håller jag i ännu hårdare och bitter ihop, säger Elin Rova.

Det här är Crossfit

Visa

Crossfit är en träningsform som utveckades av en före detta gymnast. Det är en kombination av styrke- och konditionsträning och övningarna utförs med hög intensitet. Det handlar om en blandning av intervallträning, styrkelyft, tyngdlyft och löpning.

Övningarna syftar till att utövaren ska bli så mångsidig som möjligt och till skillnad från body building handlar det mer om förbättrade fysiska prestationer istället för att skulptera kroppen.

Träningsformen har under de senaste åren blivit populär och utövas av bland annat polis och räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer