Hör hur det ”vita bruset” kan låta i videon ovan, och varför det kan underlätta för de som lider av sömnbesvär. Foto: TT/Stina Stjernkvist/SVT/Jonathan Ferm

Många norrbottningar lider av sömnproblem – så kan ”vitt brus” lindra besvären

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 40 procent av alla norrbottningar lider av någon form av sömnbesvär, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Men besvären kan lindras om man lyssnar på ”vitt brus” under natten.

Arne Nykänen, biträdande professor inom teknisk akustisk på Luleå tekniska universitet, berättar att bruset ska ligga som en jämn ljudmatta under natten, vilket gör att hjärnan har ganska lätt att anpassa sig.

– Framförallt kan man använda det för att maskera andra ljud. Vi störs väldigt lätt av plötsliga ljud och förändringar i ljud. Kan man maskera bort det så kanske man sover bättre, säger han.

Hur kommer det sig att hjärnan kan anpassa sig till bruset?

– Vi har förmågan att vänja oss vid ljud som inte har någon information. Vi har det i vår omgivning, det kan vara en fors eller löv som susar i vinden som vi vet att det är inget vi behöver som information, och då filtrerar hjärnan bort det.

Finns negativa konsekvenser med ständigt brus

”Vitt brus” går att ladda ner och spela via olika appar. Men det gäller att se upp då det finns negativa konsekvenser vid för högt brus.

– Vi vet att brus på högre nivåer stör minne och inlärningen. Tystnad är för det mesta bäst, säger Arne Nykänen.

Hör mer om vilka risker som finns och provlyssna på det ”vita bruset” i videon ovan.

Vanliga orsaker till sömnbesvär:

  • Stress som gör att sömnen blir ytlig. Lätt att man vaknar tidigt på morgontimmarna och har svårt att somna om.
  • Ljud i omgivningen som trafikbuller, högljudda grannar och människor som snarkar.
  • Alkohol, nikotin och koffein kan störa sömnen
  • Sjukdomar som bidrar till att man får ont i leder, andningssvårigheter eller kramp i benen
  • Ålderdom – ju äldre vi blir desto ytligare sover vi.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.