Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Har aldrig varit med om liknande förut”

Uppdaterad
Publicerad

Bland flera miljoner amerikaner som uppmanas evakuera sina hem finns norrbottningarna Rebecka Widgren, från Boden, och Torbjörn Storm, som bott i South Carolina under flera år.

Det uppger Sameradion & SVT Sápmi.

Rebecka Widgren har nyligen flyttat från Boden till Titusville, på Floridas östkust för att studera till helikopterpilot. På tisdag fick de information från skolan om stormen Matthew och blev rådda att evakuera. Tidig torsdag morgon for hon och tre kompisar iväg till Floridas västkust.

– I början var vi inte säker på om vi skulle evakuera så vi köpte vatten och konservmat ifall att, men sen insåg vi hur allvarligt läget var, bokade vi hotell och åkte. Åker man omkring runt husen på kvarteren så är fönstren täckta och nästan igenbommade med stora plåtar, så vi insåg att de som stannat har mer rutin än vi, säger Rebecka Widgren när vi pratade med henne vid 16-tiden svensk tid.

Flera miljoner invånare har uppmanats att evakuera sina hem i spåren av orkanen Matthew. Det råder undantagstillstånd i delstaterna Florida, Georgia och South Carolina. Enligt den senaste uppskattningen som gjordes fredag morgon svensk tid har Matthew försvagats till vindstyrkor på högst 54 m/s.

På västkusten till måndag

Rebecka Widgren och hennes kompisar kommer vara kvar på västkusten till söndag. Skolan öppnar preliminärt på måndag.

– Jag har vänner som är i Orlando och de har haft jättemycket regn och blåst ända sen igår, där har palmer börjat blåsa omkull. Det senaste jag hörde är att orkanen börjat röra sig upp för Floridas kust och att ”ögat” är precis utanför, men är idag den kommer slå till ordentligt.

Under dagen beräknas orkanen att dra norrut och då drabba de amerikanska delstaterna Georgia och South Carolina.

– Det är hemskt och vemodigt att behöva lämna sitt hus och bara packa det allra viktigaste.

Lämnade hemmet i morse

Thorbjörn och Jennifer Storm med barnen är nu på väg från sitt hus i South Carolina. Sju i morse lämnade de hemmet för att ta sig till Charlotte, North Carolina som ligger 4 timmar bort.

– Det går bra, dom har gjort om motorvägen så bägge filerna går ut från Charleston, ingen kan köra in till Charleston. De ska ändra på det senare i dag, så att extra räddningspersonal kan snabbare ta sig in till Charleston. När det sker blir nog bilköerna ett problem.

Torbjörn Storm berättar att de har haft tid på sig att evakuera, inte blivit överraskade som de i Haiti. Familjen hann boka hotellrum innan allt var fullbokat.

– Det är hemskt och vemodigt att behöva lämna sitt hus och bara packa det allra viktigaste som man ej kan ersätta. Samtidigt är det ett ganska lätt beslut att ta. Det materiella kan man alltid ersätta.

Räknar med strömlöst

Planen är att stanna till måndag och de räknar med att komma tillbaka till ett hus som är strömlöst.

– Orkanen ska nå Charleston i natt vid 1-2 tiden, då blir det allra värsta. Det som inte ser så bra ut nu är vattnet. Det ska vara högvatten just den tiden, och det förvärrar situationen. Vinden har gått ner men vattnet oroar folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Matthew

Mer i ämnet