Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här syns den japanska paviljongen i Ulrika Bohmans trädgård i Piteå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Parkchefen i Piteå polisanmäls – lät kommunanställda bygga japansk paviljong

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun kommer att polisanmäla parkchefen Ulrika Bohman samt inleda ett personalärende efter att hon låtit personal bygga en japansk paviljong i sin privata trädgård.

– Kommunen kommer polisanmäla parkchefen för misstänkt trolöshet mot huvudman, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef kultur, park, fritid.

Det var i maj som Piteå-Tidningen avslöjade att parkchefen Ulrika Bohman gett personal uppdraget att bygga en japansk paviljong i sin privata trädgård.

Förvaltningschefen Annika Nordstrand backade först upp parkchefen, men tvärvände sedan och stängde av Bohman i väntan på utredning.

– Vi inom kommunledningen tar frågan på största allvar och även om vi i dagsläget inte ser att det är regelbrott kommer vi att utreda ärendet grundligt, sa Annika Nordstrand till Piteå kommuns hemsida i maj.

Utredningen färdig – chefen får hård kritik

Under tisdagen blev kommunens externa utredning klar. Utredningen har granskat och analyserat dokument, interna regelverk, riktlinjer, fakturor, bokföringsunderlag, protokoll och körjournaler.

Den externa utredningen drar slutsatsen att parkchefen har gett sig själv förmåner och otillbörligt nyttjande av sin position för privata fördelar.

– Förtroendet för avdelningschefen är förbrukat, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef kultur, park, fritid under en pressträff.

”Förtroendeskada för invånarna”

Efter utredningen beslutar Piteå kommun att starta ett personalärende samt polisanmäla parkchefen Ulrika Bohman eftersom att hennes agerande kan vara brottsligt.

Parkchefen har i nuläget inte betalat fakturorna för den japanska paviljongen och eftersom det saknas dokumentation finns det även en risk att betalningen inte hade blivit av, uppger Piteå kommun.

– Hennes agerande kan antas ge risk för ekonomisk skada samt utgöra en förtroendeskada för kommunens invånare, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef kultur, park, fritid.

Parkchefen Ulrika Bohman säger till SVT Norrbotten att hon inte vill uttala sig om situationen. Hon uppger även att hon inte har fått den externa utredningen till sig, men är medveten om att kommunen kommer att polisanmäla henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer