Kalix folkhögskola tar snart emot nya elever som vill bli YouTubers. Foto: Richard Vogel/AP

Framtidens YouTubers tar snart examen

Uppdaterad
Publicerad

De första deltagarna på Sveriges första YouTuberskurs vid Kalix folkhögskola är snart färdiga med sin utbildning. Trots att eleverna har gått utbildningen sedan oktober förra året har de aldrig träffats förrän i dag.

– Vi tänkte att vi också måste mötas IRL – ja, i det verkliga livet, säger Anders Durvall, kursansvarig för utbildningen Framtidens Youtuber vid Kalix folkhögskola.

Eleverna som alla håller på med sin slutexamen befinner sig i Stockholm under lördagen. Förutom att möta varandra har de fått träffa humor-youtubern Hampus Hedström.

Förändringar i utbildningen

–  Min uppfattning är att eleverna är nöjda med utbildningen så det känns bra, säger Anders Durvall.

Av de 21 som började på YouTubers kursen när den startade förra året är 20 personer kvar. Det var många som sökte till den första utbildningen och när nu kurs nummer två startar i mars så ser intresset ut att hålla i sig.

— Vi gör en del förändringar utifrån de synpunkter och de erfarenheter vi har gjort hittills. Vi kommer att starta kursen med att alla elever kommer till Kalix i tre dagar där vi går igenom praktiska moment som kameror och ljussättning, vilket vi inte gjorde med de första kursdeltagarna, säger  Anders Durvall.

Kunskaper på jobbet

Vad har YouTubers för arbetsmarknad att se fram emot?

– De får inte direkt något yrke så men de kan ändå ha nytta av det i ett yrkesliv. Bland våra elever finns det dels de som går kursen för att de vill satsa på en egen YouTube-kanal eller för att de är anställda på ett företag där arbetsgivaren ser fördelar med personal som är duktig på marknadsföring. Det kan till exempel handla om att producera information med rörlig bilder eller göra intervjuer framför kameran, säger Anders Durvall.

Äldsta deltagaren är en 60-åring

Intresset för att synas på YouTube är störst bland yngre människor, men det är inte bara ungdomar som söker sig till kursen på folkhögskolan.

– I den första kursen går det en dam i 60-årsåldern som är läkarsekreterare till yrket men också otroligt duktig på att baka tårtor. Hon vill göra sina tårtor kända och tänker nå hit till folk på YouTube, säger Anders Durvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.