Yvonne Johansson förlorade sin son till missbruket. Foto: SVT

Yvonnes son dog av tablettmissbruk – vill inte se en avkriminalisering av narkotikabruk

Uppdaterad
Publicerad

Att Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruket väcker blandade känslor inom Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) i Norrbotten.

– Jag tycker att det är fel väg att gå, säger Yvonne Johansson.

För några år sedan förlorade hon sin 22-årige son som fastnat i ett missbruk.

– Att göra det lagligt att använda narkotika hjälper inte någon som är beroende. Att tillåta droger gör inte att färre missbrukar. Istället ska man satsa mer på att hjälpa dem som tar droger innan det är för sent.

Slitsam kamp

Yvonne Johansson drev en lång och slitsam kamp för att få sin son att sluta med sitt tablettmissbruk. Det hon menar stjälper både missbrukaren och familjen runt omkring är att det är svårt att få samhällets stöd i tid. Inte minst från vården.

– Missbruk är ett sjukdomstillstånd och många dör för att de ännu inte anses vara ”tillräckligt långt nere på botten” så de får vänta på hjälpen. Tänk om man skulle resonera på samma sätt när det gäller cancer?

”Kluven i frågan”

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har några argument för att avkriminalisera narkotikabruk. Dels tror inte partiet att det går att straffa bort narkotikamissbruk, och att det finns risk för att kriminaliseringen gör att man inte söker hjälp. En annan tanke är att det skulle kunna stävja gängkriminaliteten.

Eva Ericson, aktiv inom Föräldraföreningen Mot Narkotika i Luleå, säger så här:

–  Jag är personligen kluven i frågan. Om staten hade monopol på alla droger, som med alkoholen, så kanske vi kunde slippa den kriminella droghandeln. Men det är inte så enkelt att ta ställning.

Flyttande av gränser

Hon fortsätter:

– Min son har har missbruksproblem och han är hjälpt av metadon som substitutbehandling.

Monica Öhman, representant för FMN i Piteå/Älvsbyn tycker inte om Vänsterpartiets utspel.

– Ska vi börja flytta gränserna så kan samhället bli mer och mer tillåtande. Till slut kanske det inte är kriminellt längre att köra bil påverkad. Psykisk ohälsa och droger går hand i hand i hand och det är där vi ska sätta in hjälpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.