Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helen Nilsson till vänster och Tina Lindström är skaparna av den nya poddserien ”Ljus på kvinnor”. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Ny poddserie lyfter fram historiska kvinnor i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det premiär för den nya podden ”Ljus på kvinnor” som ska synliggöra kvinnor från Kalmar län som haft stor betydelse för samhällsutvecklingen. Poddserien består av åtta delar och det första avsnittet handlar om Emmy Rappe, Sveriges motsvarighet till Florence Nightingale.

– Det känns jätteroligt. Men det har varit svårt att välja,  kanske blir fler avsnitt så småningom, säger Tina Lindström enhetschef Kalmar Länsmuseum. 

Första avsnittet

Skaparna av poddserien, Helen Nilsson och Tina Lindström, har valt att lyfta fram de berömda kvinnorna  i länet eller de kvinnor som borde varit det. Bakom projektet står Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns museum.

Första avsnittet publicerades under fredagen och handlar om Emmy Rappe, Sveriges motsvarighet till Florence Nightingale.

Flera kvinnor lyfts fram

Emmy Rappe levde i slutet av 1800-talet och ledde de första utbildningarna för sjuksköterskor.

– Hon hade ideér om hur man skulle förbättra sjukvården. Rena lakan, motion, tvätta händerna och hur man skulle särskilja sjuksköterskor från andra vårdare tillexempel, säger Helen Nilsson, särskilt sakkunnig i jämställdhet, Länsstyrelsen Kalmar län.

I poddserien lyfts bland annat bland annat också Katja Dahlström, Cecilia Fryxell och Margit Friberg fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer