Jan Flemming Jensen är odlingschef på Kiviks Musteri. Foto: SVT

Nytt klimat kräver nya äppelsorter

Uppdaterad
Publicerad

De gamla äppelsorterna finns kvar men det kommer nya för att klara av ett mildare och mer ostadigt klimat. Det förutspår Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri. Men att ta fram en ny äppelsort tar tid – uppemot 25 år.

Det blev en normal äppelskörd i Skåne i år men odlarna var oroliga i våras.

– Det var en tidig blomning i april och frost i april. Vi blev oroliga för hur skörden skulle bli, säger Jan Flemming Jensen, odlingchef på Kiviks Musteri.

Klimatkrisen

När hösten blev lång och varm såg det ljusare ut och när årets skörd är bärgad konstaterar han att det blev en normal äppelskörd i år. Även om det såg mörkt ut i våras.

– Det vi arbetar med att att få fram är nya sorter som ger bra skörd, smakar gott och tål ett varmare klimat.

Nya äppelsorter kommer

Kiviks Musteri samarbetar med lantbruksuniversitetet i Alnarp. Det som förr hände ungefär vart tioende år, det vill säga att det blev så kallade specialår med skiftande väderförhållanden, händer nu mycket oftare.

– Det onormala har blivit normalt, säger Jan Flemming Jensen.

Han tror inte att gamla äppelsorter kommer att försvinna men att det kommer nya som klarar sig bättre i det nya klimatet och de odlingsförhållanden som finns i Sverige. De behöver till exempel stå emot svampangrepp.

Det tar dock ungefär 25 år att få fram en ny äppelsort, enligt Jan Flemming Jensen.

Hör honom berätta om en äppelsort som är tålig mot just svampsjukdomar och som är lätt att odla i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet