Foto: SVT

Öppet brev från IVA-sköterskor på länssjukhuset – undermåliga lokaler utgör patientfara

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev från samtliga sköterskor på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset beskrivs arbetsmiljön på avdelningen som direkt undermålig.

– Idag har vi bara plats för en covidpatient, konstaterar sköterskorna och kräver att regionen åtgärdar problemen.

IVA-sköterskorna i Sundsvall pekar på en rad allvarliga brister i arbetsmiljön, brister som under pandemin ställts nu på sin spets.

”Bristerna i de nuvarande IVA- lokalerna får konsekvenser för patienternas efterlevnad”, skriver man i brevet.

Coronaviruset i Västernorrland

– Vi är bekymrade över situationen, vi har i dagens läge bara plats för en covidpatient, säger Jonas Hamrin, intensivvårdssjuksköterska och menar vidare att man idag har små möjligheter att effektivt isolera och vårda smittsamma patienter.

”Gjort allt de kan”

Sköterskorna kräver dessutom lönenivån justeras – medellönen för intensivvårdssköterskor ligger idag långt under snittet i landet, enligt undertecknarna. 

Sköterskorna vill ha ett risktillägg, ett krav man tidigare fört fram till regionledningen, men utan resultat.

Nu väljer man en annan väg, via ett öppet brev, för att lyfta frågorna.

Inga stafetter tidigare – idag sju inhyrda

– Vår avdelningsledning har gjort allt vad de kan, nu är det regionledningens ansvar att se till att det här fortlöper och att vi kan fortsätta jobba framåt för en bra vårdkvalitet, säger Jonas Hamrin.

IVA-avdelningen har tidigare bara haft enstaka stafettinhoppare, men den tunga situationen har gjort att det idag finns sju inhyrda sköterskor på avdelningen, bara det en omständighet som borde bekymra ledningen ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet