Foto: Johannes Weckström /SVT

100 år sedan kvinnlig rösträtt klubbades – här röstar M-kvinnor i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

När vallokalen öppnade på Olof Palmes torg på fredagsförmiddagen hade en grupp kvinnor från Moderaterna i Örebro bildat kö. Allt för att uppmärksamma att kvinnlig rösträtt klubbades igenom i riksdagen den 24 maj 1919.

Truppen anfördes av riksdagsledamoten, tillika partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

– Det är stort. Idag är det ju hundra år sedan som kvinnor också fick rösträtt och det bästa sättet att fira det på är att gå och rösta idag, säger Elisabeth Svantesson (M).

Ingen självklar förändring

Men i början av 1900-talet var det inte självklart för partiet att kvinnor skulle ges rösträtt.

– Det var ju männen i högerpartierna som inte stod på rätt sida, men det fanns många högerkvinnor som verkligen drev frågan om kvinnlig rösträtt och det är jag stolt över, säger hon.

Intressant resa

Gun Kornblad, ordförande för Moderatkvinnor i Örebro, har hela livet varit aktiv i partiet och med egna ögon sett förändringen. Bland annat som aktiv i unghögern.

– För fyrtio- femtio år sedan, då såg man att vi kvinnor verkligen fick jobba för att vi skulle få komma till tals. För de där äldre herrarna räknade inte riktigt med oss, säger hon.

Gun Kornblad, ordförande för Moderatkvinnor i Örebro Foto: Peter Comstedt /SVT

Kompetens ska avgöra

Men på frågan om det finns mer att göra idag när det kommer till jämställdhet menar hon att målet till stor del är uppnått.

– Vi kvinnor är jämlika med männen när det gäller utbildning och allt. För mig personligen så tycker jag att när det gäller det här med jämställdhet så är det kompetensen som ska avgöra, säger Gun Kornblad.

Vill locka fler att rösta

Förutom att uppmärksamma det historiska perspektivet var även förhoppningen med dagens gemensamma insats att få fler röstberättigade att ta klivet in i vallokalerna.

Maria Haglund (M), oppositionsråd Örebro kommun Foto: Johannes Weckström /SVT

– Jag tycker att intresset är så där, faktiskt. Vi har ju våra valstugor på torget, men där är det inte så många som kommer fram. Men vi är ute och knackar dörr rätt mycket och där ser vi ett intresse och många säger att de ska gå och rösta, säger Maria Haglund (M), oppositionsråd i Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.