Kommunalråden om jämställdheten idag

Publicerad

SVT Nyheter Örebro frågade två kvinnliga kommunalråd från två olika partier vad de anser behöver göras för att öka jämställdheten och hur deras politik skiljer sig mot övriga partier.

De tillfrågade kvinnorna var Maria Haglund för Moderaterna och Martha Wicklund för Vänsterpartiet.

Maria Haglund (M) tycker bland annat att jämställdhet i skolan och arbetslivet är viktigt.

– Det är viktigt att se individen, alla ska få samma chans. Att gå ut med fullständiga betyg och lika lön för lika arbete, och också låta kvinnor träda fram inom företagandet, säger hon.

För Martha Wicklund (V) är det den ekonomiska jämställdheten som är viktigast.

– Kvinnor ska få samma lön, pension och samma möjlighet till att jobba heltid som män, och där måste vi göra en samhällssatsning.

Det som enar Moderaterna och Vänsterpartiet är lika lön för lika arbete och att kvinnor och män ska få samma möjligheter i samhället. Vad som skiljer dem är vilken väg som är bäst för att nå det målet.

Moderaterna å ena sidan förespråkar ett individualistisk angrepp mot ojämställdhet genom mer frihet och en tro på individen – medan Vänsterpartiet å andra sidan vill se ett gemensamt krafttag mot problemen de ser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer