100 hektar odlingsmark under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara villaägare som drabbats av översvämningarna i Hallsberg. Flera lantbrukare har fått skador för miljonbelopp på sina odlingar och de är kritiska mot kommunen.

– Jag känner mig bedrövad. Jag har varit där men nu är det knappt att jag orkar åka dit. Jag lider med alla villaägare bara för att det här är inte första gången som det svämmar över. Det här är värre än vad det någonsin har varit faktiskt, säger bonden Lars-Håkan Jonsson.

Lars-Håkan har över 100 hektar odlingsmark som nu ligger under vatten. En stor del av vattnet som pumpats bort från Hallsberg har hamnat på Lars-Håkans mark och om skörden nu är förstörd handlar det om förluster på miljonbelopp – kanske i onödan.

Regnkaoset i september 2015

– Det var bara en fråga om när det skulle hända så här allvarligt. Jag har bråkat många år med kommunen om att de måste lösa dagvattenhanteringen. Det är för dålig avrinning på Ralabäcken som ska avvattna hela Hallsberg, säger Lars-Håkan Jonsson.

”Kommunen har vetat det här”

I samband med att företaget Train Alliance skulle etablera sig i kommunen drev Lars-Håkan frågan om dagvattnet via Länsstyrelsen upp till Mark- och miljödomstolen. Han var en av de som som ville öka utflödet från Hallsberg för att minimera risken för översvämning. Men kommunen sa nej och fick rätt.

– De har vetat om det här, det här är inget nytt, säger bonden Lars-Håkan Jonsson.

Varför tror du att kommunen inte har gjort något?

– Det kostar väl för mycket pengar, säger bonden Lars-Håkan Jonsson.

– Jag vet inte varför man gjorde den bedömningen där. Det kan vara så att det skulle fått för stor påverkan nedströms, säger Marianne Christiansen som är samhällsbyggnadschef i Hallsberg.

Kommunen byter ståndpunkt

Vattnet som flyter genom Hallsberg fortsätter sedan mot Kumla och vidare till Kvismare kanal och Hjälmaren. För att förändra flödet krävs en stor process där alla markägare längs vägen är inblandade. Kommunen har tidigare inte ansett att en sådan ny vattenprocess varit nödvändig men efter helgens översvämning så har tongångarna vänt.

– Jag är helt säker på att vi kommer att ha en dialog tillsammans med länsstyrelsen, avvattningsföretag med mera för att diskutera men då är det inte en enskild händelse i Hallsberg. Diskussionen kommer att inledas, det tror jag, säger Marianne Christiansen.

– Jag tycker att man måste ta tag i det här bara för att vi går ju mot extremare väder, säger Lars-Håkan Jonsson.

Hur bedömer du riskerna att något likande kommer att inträffa igen?

– Det kommer att inträffa igen, i Hallsberg eller någon annanstans, det kommer att hända, säger Marianne Christiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet