Foto: SVT

110 tjänster bort från Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Anställda och konsulter drabbas när Trafikverket flyttar it-verksamheten. Myndigheten centraliserar från ett tjugotal orter till fyra. När jobben i Örebro försvinner berörs 110 personer.

Idag finns Trafikverkets it-personal utspridd över ett tjugotal orter runt om i landet. 110 av dem arbetar i Örebro, och utgörs av både anställda och konsulter. Dessa försvinner när myndigheten omorganiserar it-verksamheten och centraliserar arbetet till Stockholm, Göteborg, Gävle och Borlänge.

– Det är inte en reduktion av antalet medarbetare, det är snarare en omstrukturering, Min avdelning har inte för avsikt att minska den egna personalen, säger Krister Dackland som är avdelningschef för applikation och drift på Trafikverket.

Uppdraget minskar

Bakgrunden till trafikverkets omorganisation i Örebro är att deras uppdrag i länet minskat. Hittills har Trafikverket fungerat som en underleverantör av it-tjänster till Transportstyrelsen. Men för några månader sedan fattade Transportstyrelsen beslut om att säga upp det samarbetet. I fortsättningen ska Transportstyrelsen istället upphandla tjänsterna på den öppna marknaden.

– Eftersom leveransen till dem försvinner så försvinner också behovet av att ha it-närvaro i Örebro, säger Krister Dackland.

Flytten startar nu

Drygt 90 anställda på Trafikverket i landet berörs. 70 av dem är anställda och 40 av dem är konsulter, i Örebro. Förflyttningen av Trafikverkets tjänster i Örebro ska ske under en period på två och ett halvt år, och startar nu.

Vad händer med personalen i Örebro?

– Vi försöker att hitta nya tjänster till våra anställda medarbetare på andra befintliga orter, dock inte Örebro, säger han.

Just nu pågår diskussioner mellan Trafikverket och Transportstyrelsen om förflyttningar av tjänster. I dagsläget är det klart att Trafikverket kommer att ta över 12 personer.

Och vad händer med konsulterna?

– De kontrakten avslutar vi. Vi har ett antal olika konsultfirmor som vi använder oss av och de förlorar bara uppdraget hos oss, inte jobbet, säger Krister Dackland.

Kan ni garantera att ingen sparkas?

– Vår ambition är att hitta matchningar som passar alla, säger han.

Ska bli effektivare

Avsikten är enligt Krister Dackland att få en effektivare organisation. Trafikverket vill få funktioner och individer närmare varandra genom att förkorta kommunikationen. På så sätt hoppas myndigheten att göra verksamheten tydligare. Geografiskt ska olika orter fokusera på olika saker.

– Vi försöker skapa en begriplig organisation, vem som gör vad och var. Så att vi får en tydlig identitet. Vi kommer att outsourca sådant som inte är vår kärnverksamhet. Vi ska bli duktigare på trafiknära- och anläggningsnära it, säger Krister Dackland som är chef för avdelningen It-applikation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.