Ikväll mottar Vendela Mickelstrand Björn J:son Lindh-stipendiet i Nora. Foto: Privat

14-åriga Vendela får hedersfullt musikpris

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 14 år och har spelat harpa i flera år. Nu tilldelas Vendela Mickelstrand Björn J:son Lindh-stipendiet.

Vendela Mickelstrand är 14 år och bor i Nora. När hon var yngre spelade hon piano, men när hon fick reda på att en bekant till familjen spelade harpa ville hon prova.

– Jag har alltid tyckt att harpa är fint, det är som änglamusik, och noter kunde jag redan. Det var mycket som var likt pianot, så det gick bra att spela, säger hon.

Tilldelas pris

Det har nu gått fyra år sedan hon började spela och hon tycker att spela harpa är roligare än piano. Hon övar varje dag, har privatlektioner varannan vecka hos Jennie Åbrink i Askersund och senast i går deltog hon i en konsert i Nora kyrka.

I kväll kommer hon uppmärksammas för sitt intresse och talang, då hon tilldelas Björn J:son Lindh-stipendiet. Ett stipendie som ska tilldelas en ung instrumentalmusiker i Nora kommun.

– Det är helt otroligt, jag är jätteglad när jag fick reda på det, säger hon.

”Jag kommer alltid att spela”

Hon har under den senaste tiden gått från att spela på en harpa med klaffar, till en pedalharpa.

– Det var en stor omställning från klaffar. När man spelar pedalharpa så använder man både händerna och fötterna, men jag har börjat vänja mig.

Hur spelande kommer utvecklas i framtiden och vilken roll den kommer ha i livet vet hon inte. Men en sak är säker.

– Jag kommer alltid att spela harpa. Sen om det är något jag jobbar med eller ett fritidsintresse är svårt att veta nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.