Foto: arkivbilder/SVT

Varg angrep får i Tiveden – 20 djur döda

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndagen angreps får i en hage i södra Örebro län. Förmodligen av varg och 20 djur dödades eller skadades så svårt att de var tvugna att avlivas.

Det var djurägaren som i söndags upptäckte att tackor, lamm och en bagge dödats och skadats i en hage. Flera personer från länsstyrelsen var under söndagen och besiktigade fåren och hagen.

20 döda får

– Av de 65 djur som gick i hagen har 20 får dött eller varit tvugna att avlivas på grund av sina skador, berättar Gillis Persson, besiktningsman länsstyrelen Örebro län.

Man bedömer att det är en varg som varit i hagen trots rovdjursavvisande stängsel.

– Det går inte att bygga 100 procentigt säkra stängsel och vi vet inte hur vargen tagit sig in i hagen, berättar Håkan Gibro, naturbevakare länssyrelsen Örebro län.

DNA-prover

Man vet inte heller om det är varg från Tivendens vargrevir eller om det är en strövarg. Och för att få reda på det togs DNA-prover på de döda fårens skador. Proven lämnades till Vildskadecentret i Grimsö under måndagen.

– Vi tar massor av prover, säger Håkan Gibro. Dels för se om det är en, av oss, känd varg men även för att utesluta att det inte är en hund. Inom några dagar räknar vi med att få svar. Men vi är ganska säkra på att det är varg och har vi tur kan vi även få reda på vilken individ det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.