16 anmälningar har gjorts till Justitieombudsmannen (JO), av intagna på Kumlaanstalten. Foto: Leonora Toplica/SVT

20 intagna på Kumlaanstalten hungerstrejkar mot värmenivån

Uppdaterad
Publicerad

16 JO-anmälningar har gjorts mot Kriminalvården efter att intagna nekats fläkt eller höjd luftkonditionering i sina rum på Kumlaanstalten. I anmälningarna beskriver de att det är svårt att andas, sova och att de har fått huvudvärk. I protest har 20 intagna hungerstrejkat sedan en vecka tillbaka.

Fastigheten ägs av Specialfastigheter som ska se till att luftkonditioneringen sköts, och förra veckan ska man ha mätt värmen i rummen.

– Nivån bedömes vara rimlig och vi kommer inte att dela ut fläktar i hänsyn mot säkerhetsrisker som dessa fläktar kan utgöra, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdchef.

Jacques Mwepu, kriminalvårdchef. Foto: Leonora Toplica/SVT

Bordsfläktar på andra avdelningar

Enligt anmälan så ska andra avdelningar ha fått bordsfläktar, stämmer det?

– Det är i de avdelningar där vi har två intagna per rum, det handlar om ett 50-tal rum. Då har experter gjort bedömningen att luften inte räcker till för två personer, säger han.

I klippet berättar kiminalvårdschefen hur varmt det är i rummen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.