Fentanyl har orsakat många dödsfall Foto: Polisen/TT

250 döda på två år – fentanylet fortsätter att skörda liv

Uppdaterad
Publicerad

När fentanylepidemin var som värst gick svensk polis in i ett samarbete med Kina för att minska inflödet av drogen till Sverige. På hemmaplan prioriterade myndigheten om sina resurser för att kunna följa fentnylhandeln i Sverige och slog till mot säljare och köpare. Nu har antalet dödsfall planat ut enligt polisen. Men fentanylen fortsätter att kräva människoliv.

I april tidigare i år var nio unga människor i Köping nära att dö efter att ha tagit akrylfentanyl. Inom loppet av några timmar hittades de medvetslösa i två olika lägenheter.

TV: Se hela inslaget här

Fentanyldöden

– De hade en otrolig tur att de inte dog. De klarade sig eftersom ambulanspersonal var snabbt på plats och gav dem motgift, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

LÄS MER: Allt fler unga i tungt missbruk

En av dem som höll på att mista livet i Köping är en 23-årig man. I måndags hölls rättegången mot honom där han bland annat stod åtalad för att ha överlåtit akrylfentanylet till de övriga. 23-åringen har erkänt men hävdar att han trodde att det rörde sig om amfetamin.

Skördat 250 liv

Sedan april 2015 fram till juni i år har 250 personer i Sverige dött med det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl eller någon variant av det i kroppen.

– I de flesta fall har fentanyl eller någon variant av fentanyl varit direkt eller bidragande orsak till de dödsfallen, säger Emil Eisersjö.

Ingen annan drog orsakade fler dödsfall under 2016 enligt Eisersjö som menar att dödsiffran är alarmerande hög.

Emil Eisersjö, chef underrättelsesektionen på NOA. Foto: SVT

Tusentals gånger starkare än heroin

– Det är oroväckande eftersom det finns så många olika fentanylsorter med så väldigt varierande styrkor. En person som är beroende av opiater kan lätt ta en dödlig dos eftersom det är så svårt att bedöma styrkan som varierar mellan 20 och 4.000 gånger så starkt som rent heroin, säger Emil Eisersjö.

Det finns omkring 1.400 varianter av fentanyl och drogen finns i många olika former som pulver, tabletter, plåster, nässpray och vätska för intravenös injicering. Akrylfentanyl, den fentanylvariant som orsakade flest dödsfall under 2016, narkotikaklassades i augusti förra året.

Misstänkt akrylfentanyl som hittades vid en husrannsakning. Foto: Polisen

För ett år sedan gick polisen nationellt ut med en varning om riskerna med fentanyl. De höga dödstalen påverkade också polisens narkotikaarbete.

– Vi fick göra omprioriteringar. På den nationella operativa avdelningen satte vi resurser på att titta på de försäljningar som skedde via nätet. Både på det öppna nätet och på darknet och ärenden där fentanyl förekommer prioriteras framför andra, säger Emil Eisersjö.

LÄS MER: Ta del av hela granskningen

Fentanylfabriker i Kina slogs ut

I höstas inledde svensk polis och en rad andra länder ett samarbete med Kina för att minska inflödet av fentanyl och fentanylanaloger därifrån. Sammanlagt deltar ett 60-tal länder i samarbetet där USA och Kanada har varit drivande.

Bild från ett illegalt fentanyl-labb i Kina. Foto: Drug enforcement administration (DEA) USA

Enligt Emil Eisersjö har kinesiska myndigheter varit samarbetsvilliga och slagit ut ett tiotal illegala drogfabriker där fentanyl tillverkades och narkotikaklassat 23 varianter av drogen.

Kinasamarbetet, svenska tillslag mot säljare och Folkhälsomyndighetens narkotikaklassning av ytterligare fentanylvarianter i slutet av januari i år har minskat tillgången på fentanyl i Sverige, bedömer Eisersjö.

I höstas inledde svensk polis och en rad andra länder ett samarbete med Kina för att minska inflödet av fentanyl och fentanylanaloger därifrån. Foto: Drug enforcement administration (DEA) USA

– Vår uppfattning är att det har dämpats och att dödsfallen har planat ut men vi har haft nya dödsfall i närtid så vi följer läget för att se om det kommer nya analoger som kan orsaka lika många dödsfall som tidigare, säger Emil Eisersjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet