Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Nya covidsiffor: Vanligare med antikroppar bland yngre

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län har sedan man börjat testa personer för antikroppar mot covid-19 nu analyserat omkring 30 000 prover. Provsvaren har delats upp i fyra olika grupper där antalet positiva resultat varierar mellan 5-14 procent.

De fyra grupperna består av personal inom hälso- och sjukvård, blodgivare, personer som provtagits på vårdcentral av annan anledning och personer som själva bokat tid, antingen via 1177 eller som provtagits inom sjukvården.

De personers om provtogs på vårdcentralerna, speglar bäst hur det ser ut i samhället i stort, enligt smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Coronaviruset i Örebro län

– Av personer som bokat tid själva ligger positiviteten på 14 procent, vilket är den högsta siffran. Men där handlar det om personer som i större utsträckning tror att de varit sjuka och vill få det bekräftat.

Dessutom är det vanligare att yngre personer har varit smittade jämfört med äldre.

– Det är ett tydligt mönster som syns i alla fyra grupperna.

Så stor andel hade antikroppar i de olika provgrupperna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet