Montage SVT. Mats Scherp, chef för lokalpolisområde Hallsberg. Polisens egen bild via TT på beslagtagen narkotika. Foto: SVT/TT/Polisen

30-tal fast för narkotikabrott på darknet

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har polisen runt om i landet gjort en stor insats mot narkotikaköpare på darknet. I Örebro län togs flest droghandlare av alla landets län, bortsett från i Västra Götaland.

Totalt genomfördes 32 insatser i polisregion Bergslagen inom polisens så kallade ”Operation Inkognito”. Av dem var det 23 stycken som gällde Örebro län.

Mats Scherp är chef för lokalpolisområde Hallsberg och har haft ett övergripande ansvar för insatserna i länet där de riktat in sig på Karlskoga, Hallsberg och Lindesberg.

– Vi har haft material och underrättelser från olika håll som gjort att vi fått fram uppgifter om personer vi vet har köpt narkotika på darknet.

Darknet är en del av den så kallade djupwebben – en gigantisk del av internet som inte går att hitta via vanliga sökmotorer.

Läs också: Tusentals knarkköpare avslöjade på darknet.

Vill avskräcka och förebygga

Syftet med insatserna har till stor del varit att visa att de som köper och säljer narkotika via darknet,  inte är anonyma, menar Mats Scherp.

– Tror man att man är anonym på darknet tror man fel. Vi kan hitta köpare och säljare även där. Det här är den första insatsen i den här omfattningen hittills i Sverige, säger Mats Scherp.

Målet var alltså inte att beslagta stora mängder narkotika, men insatserna har gett väldigt bra utfall enligt Mats Scherp.

Påbörjat förundersökningar

Tillvägagångssätten har varierat beroende på olika misstankar mot olika personer. I en del fall har polisen gjort husrannsakan, i en del fall kroppsvisitation och i vissa fall både och.

Vad händer nu?

– I många av dessa fall har vi startat förundersökningar för att utreda vidare.

Har det varit några överraskningar under insatserna?

– Nej, vi som jobbar med detta vet att det finns många som köper och säljer droger över internet. Vi har snarare fått det vi vet bekräftat – att det är många som beställer narkotika via Darknet.

Varför antal fall i länet sticker ut från mängden är svårt att säga, men enligt Mats Scherp handlar det troligen dels om resurser och tid respektive polisområde kunnat lägga på operationen.

Operation Inkognito

Samtliga polisregioner har genomfört någon typ av åtgärder. I 23 av 35 polisområden har man gjort någon typ av insats. Totala antalet insatser fördelat per region:

  • Region Väst 53
  • Region Syd 50
  • Region Bergslagen 32
  • Region Mitt 30
  • Region Öst 29
  • Region Stockholm 20
  • Region Nord 12

Källa: polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.