Ensamkommande i Kumla står utan bostad när ett rivningskontrakt löper ut. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ensamkommande i Kumla blir utan bostad

Publicerad

Sedan februari har ett 30-tal ensamkommande personer fått hjälp med bostäder av föreningen Hitta Hem i Kumla. Om några dagar löper rivningskontraktet ut och personerna står då utan bostad.
– Det handlar om människor som lever under stor press, säger Linda Karlsson i föreningen.

De ensamkommande personerna har fyllt eller bedömts vara över 18 år och har därför fått lämna boendet för unga för att flytta till asylboende för vuxna, och många blev anvisade platser på andra håll i landet av Migrationsverket.

Hitta Hem har hyrt ut lägenheter från Kumlabostäder med hjälp av statsbidrag.

Föreningen har kunnat hjälpa ett 30-tal personer med bostäder för att de ska kunna stanna kvar i kommunen och fortsätta gå i skolan. Men den 31 augusti har de inte längre tillgång till lägenheterna.

–  Problemet handlar om människor som lever under stor press, alla är asylsökande och har fått flera avslag redan. Det här knäcker dem helt, säger Linda Karlsson, i föreningen Hitta hem i Kumla.

Inte avtal på längre tid

Föreningen hoppas att politikerna i kommunen ska rycka in och hjälpa till i situationen.

– Vi söker tillfälliga lösningar att få någonstans att sova och i så fall kunna magasinera möbler, säger Linda Karlsson.

Men Socialnämndens ordförande säger att det inte finns några bostäder.

–  Vi har haft det här samarbetet med Hitta Hem fram till sista augusti. Vi har inte skrivit avtal på längre tid, vi har inte möjlighet till det längre. Vi har inte lägenheterna kvar och Kumla har stor brist på lägenheter så vi har inte några andra vi kan plocka fram heller, säger Gunnel Kask, socialnämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer