Den som vikarierar som sjuksköterska i Örebro kommun kan räkna med mer pengar i plånboken. Foto: Tomas Oneborg / TT

360 kronor i timmen för sommarvikarierande sjuksköterskor

Publicerad

Örebro kommun höjer ersättningen för vikarierande sjuksköterskor till 390 kronor i timmen under perioden 17 juni-11 augusti, det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Timlönen motsvarar en månadslön på 59 400 kronor.

2018 års försök med höjda löner över sommaren ledde till att fler vikarier än tidigare stannade i kommunen. Nu kör man vidare med det vinnande konceptet även 2019.

– I grunden handlar det här om att säkra en god vård till de vi är till för, både över sommaren och på längre sikt, men också om att kunna garantera våra ordinarie sjuksköterskor semester. Återhämtningen och vilan under sommaren är värd det här, säger Tina Hultkrantz, avdelningschef för hemsjukvården i Örebro.

Konkurrensen om sjuksköterskor på sommaren är stenhård det har i flera år varit tufft att fylla sommarschemat på enheterna och kommunen har tidigare fått ta in många sjuksköterskor från bemanningsföretag.

Förra årets försök med att höja timlönerna istället ledde till att över 70 sjuksköterskor som var intresserade av erbjudandet och sökte sig till Vård- och omsorgsförvaltningen.

Många av dessa timanställdes eller gick över till tillsvidareanställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.