Foto: SVT

45-åring häktas för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern från Örebro som misstänks för terroristbrott häktades på torsdagen av tingsrätten.

Mannen ska enligt åklagaren förmått ”ett betydande” antal personer att resa till Syrien för att begå terrorhandlingar. Rekryteringen ska ha skett från hösten 2014 till våren 2015.

Tingsrätten går på åklagarens linje och menar att det finns risk för att den misstänkte kan undanröja bevis om han släpps fri.

Den misstänkte förnekar brott och krävde under häktningsförhandlingarna att misstankarna mot honom avskrivs och att han skulle släppas fri.

Mannen misstänks formellt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott.

Innan den misstänkte mannen fick veta tingsrättens utslag vände han sig till sin familjen som fanns på plats, log och vinkade. En ung man vinkade tillbaka och många av familjemedlemmarna blev påtagligt rörda.

Åtal ska ske senast 18 juni.

SVT har försökt att nå åklagare Ronnie Jacobsson för en kommentar utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet