Regionala vaccinsamordnaren kommenterar vaccinationsmissen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT, Region Örebro län

Personer under 65 fick fel vaccinsort

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län utreder en händelse där ett sextiotal personer fått fel dos vaccin.

Det handlar om personer under 65 år, som vaccinerades med en första dos av Astra Zeneca, trots Folkhälsomyndighetens bestämmelser om att det bara ska ges till personer som är 65 år och äldre.

Astra Zeneca ska endast ges till personer som är 65 år eller äldre, enligt Folkhälsomyndighetens senaste beslut. De som fått vaccinet som dos 1 kan välja att få det i den andra dosen, vilket gör det svårt att beräkna antal doser som förbereds, enligt region Örebro län.

Drabbade rings upp

I slutet av förra veckan blev det doser kvar i slutet av dagen. Då erbjöds personer på en reservlista vaccination, och sedan också andra personer som i vissa fall var under 65 år.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är ett misstag som skett och nu ringer läkare upp de som är under 65 år som fick Astra Zeneca dos 1 förra veckan, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson, i ett pressmeddelande.

Utredning pågår

Region Örebro län utreder nu händelsen, för att undvika liknande händelser framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet