Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslag om att förstatliga vården får Andreas Svahn (S), regionråd att reagera. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT/ Staffan Löwstedt/Svd/TT

Så mycket går till vården när region Örebro presenterar sin budget

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två år med coronapandemin har satt sina spår inom vården, därför väljer regionens politiska ledningen att satsa mer pengar på både personal och verksamheter inom området. Det var budskapet när regionens budget för 2022/2023 presenterades under måndagen.

Personalen är sliten, vårköerna har vuxit och pandemin är inte över – lägesbeskrivningen var inte rosenröd när ordförande i region Örebro län, Andreas Svahn (S), presenterade regionens budgetförslag.

– Dessutom ökar antalet invånare som är äldre än 80 år medan den arbetsföra delen blir allt mindre, konstaterar han.

Vården prioriteras

Det är kanske ingen överraskning att budgetpaketet därför innehåller fler satsningar på vården – på många olika nivåer.

– Det handlar om vården som har fått skjutas upp under pandemin men också lönesatsningar och kompetensutveckling för personalen.

Inte lika stora satsningar

Dessutom kommer man att fortsätta den satsning man har påbörjat på utveckling av arbetet med barn och ungas psykiska hälsa och förstärkt akut närsjukvård.

Att det kommer att sparas in på annan verksamhet vill Andreas Svahn (S) inte riktigt hålla med om.

– Men vi kanske till exempel inte kommer att göra lika stora på kollektivtrafiken som många skulle vilja, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.