90-åriga Kerstin simmade hem dubbla världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla världsrekord och ett nordiskt rekord. Dessutom ett guld i lagsimning. 90-åriga Kerstin Gjöres från Örebro Simallians simmade hem en makalös medaljskörd under SM i Masters.

Kerstin Gjöres har simmat sedan hon var liten. Hon har fortfarande kvar det första tidningsklippet då hon som tolvåring deltog i sin första tävling i Stockholm. Det är från 1939.

72 år senare tävlar 90-åriga Kerstin Gjöres fortfarande i simning, nu för Örebro Simallians. Under SM i Masters blev det dubbla världsrekord på sträckan 50 meter ryggsim och ett nordiskt rekord på 50 meter frisim.

SVT Play: Se hela reportaget om Kerstin här

Dessutom var hon med i damlaget som bärgade ett guld i klassen damer 240.

– Det är ju ganska roligt faktiskt, konstaterar hon. Jag var svensk mästare redan på 30-talet så det är roligt att det fortsätter att gå bra.

Har vunnit SM

Kerstin simmade med eliten, tävlade med landslaget och vann SM. Hon har satt rekord också men är inte riktigt säker på hur många eller när det var. Det är inte så viktigt längre.

– Det står väl i tabeller någonstans tänker jag, säger hon.

”Minns hakkorsflaggan”

Men trots att hon var duktig simmare blev det aldrig någon internationell karriär för Kerstin. Världen befann sig i krig så OS, EM och VM och andra mästerskap blev det inte så mycket med.

Men vid ett tillfälle var hon i Danmark som då var ockuperat av Tyskland.

– Jag minns att hakkorsflaggan vajade på taket till arenan. Det var ruskigt.

Tänker inte sluta

Efter att ha bott många år i Örebro bor Kerstin idag i Kungsängen utanför Stockholm. Men hon tävlar fortfarande för Örebro Simallians.

– Vi har så bra tränare, konstaterar hon. Däremot är jag sällan i Örebro och inte tränar jag så mycket som jag borde heller.

Bröstsim är hon inget för och fjärilssim var inte uppfunnet när hon började tävla därför är det crawl som gäller för Kerstin – och det med besked. Det har blivit nästan 10 världsmästerskap och bortåt 20 Europamästerskap.

Slipper alla pigga 80-åringar

Och åldern är ingen anledning till att ge upp tävlandet. Det finns nämligen en stor fördel med att ha fyllt 90 och tävla i Masterssimning.

– Nu har jag fått flytta upp i en ny ålderskategori och slipper alla pigga 80-åringar, skrattar hon. Då är det bra att passa på!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.