Agneta Blom. Foto: Anneli Ström

Agneta Blom om #MeToo:”Jag vill bidra till att tjejer vågar berätta”

Uppdaterad
Publicerad

Som yrkeskvinna med tunga nationella uppdrag i en mansdominerad värld har hon själv upplevt hur män förminskar kvinnor med sexuella kommentarer. Nu hakar Agneta Blom, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro, på debatten kring #MeToo.

Agneta Blom har haft många tunga uppdrag: Regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet. Vice rektor på Örebro universitet. Och nu universitetslektor och ordförande i kommunfullmäktige i Örebro. Bland annat.

Hon hänger sällan på kampanjer på Facebook, men gör nu ett undantag för debatten kring #MeToo. Här delar tusen och åter tusen tjejer och kvinnor med sig av sina erfarenheter – av alltifrån rena sexuella övergrepp till nedsättande sexuella kommentarer.

Kampanjen #MeToo

”Vi har tipsat varandra”

Agneta Blom har arbetat inom universitetsvärlden i 30 år, nationellt. Att prata öppet om hur män med makt – ofta väldigt kunniga och inte sällan offentliga personer – kunde behandla kvinnor gjorde man inte förr, konstaterar hon.

– När jag själv utsatts har jag väldigt ofta gjort ingenting, särskilt när jag var yngre. Jag har låtsats som att det regnat, dragit mig in i mitt skal. Att jag kunnat prata med kvinnliga kollegor som upplevt samma sak har varit otroligt befriande. Vi har tipsat varandra om manliga kollegor man ska se upp för.

Hon tror att unga tjejer som växer upp i dag har en fördel, eftersom ämnet ändå lyfts i debatten.

– Så var det inte när jag växte upp på 70-talet. Vi lärde oss att tåla mycket, att inte prata alls.

Förekommer överallt

Samtidigt oroar hon sig över att samhället kan vara på väg i fel riktning.

– Alldeles för många kvinnor vågar inte säga att de blivit utsatta. Därför är det viktigt att prata om att det här förekommer överallt, säger Agneta Blom.

På Facebook berättar hon om hur hon sett och upplevt hur manliga kollegor förminskat kvinnor med sexuella kommentarer: ”Om någon manlig kollega som läser detta skulle känna sig träffad, får ni själva fundera på varför.”

”Har varit blinda”

– Vi bryter inte mönster som vi borde. Vi som varit med ett tag har varit blinda. Vi tror att vardagen för unga tjejer förändrats mer än den gjort, säger hon.

Agneta Blom vill också lyfta fram de schyssta männen. De som kan känna att deras beteende bidrar till att djupliggande strukturer består – fast de inte vill det.

– Vi måste bjuda in dem till diskussion. Hoppar vi på män kollektivt kan resultatet bli att de inte vågar prata alls.

Nu hoppas hon att #MeToo ska bidra till att utsatta kvinnor fortsätter våga berätta.

– De ska känna sig trygga med att berätta och bli trodda av oss andra, äldre kvinnor. För vi vet vad det här handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet