Författaren Agneta Pleijel inspireras av Hjalmar Bergmans ”Flickan i frack” i en fri tolkning i pjäsen hon skriver för Stadra Teater. Foto: Claudio Bresciani /TT

Agneta Pleijel skriver ny pjäs för Stadra Teater

Publicerad

Författaren Agneta Pleijel ska åter skriva en teaterpjäs för Stadra Teater. I en egen och fri tolkning av en roman skriven av Hjalmar Bergman, lyfter hon ett ständigt aktuellt ämne.

Det är för tredje gången som Agneta Pleijel skriver för Stadra Teater. Utgångspunkten i sommarens uppsättning är romanen ”Flickan i frack”, skriven av Hjalmar Bergman.

Vacker, snygg och fri

Romanen kom ut 1925 och handlar om Katja Kock, som till studentbalen beställer nya kläder i Wadköpings elegantaste butik.

Hon vill vara vacker, snygg och fri. Det vill inte hennes far, som sätter stopp för planerna.

Fadern prioriterar istället hennes bror, betraktad av omgivningen som stadens snobb. Han får allt han pekar på och Katja tar i den stunden helt sonika hans frack, klär sig som en man och traskar iväg till balen.

Det blir en riktig skandal.

Ska bli en revypjäs

Pleijel kommer fritt och efter eget huvud att ha Bergmans roman som utgångspunkt för manuset, som ska resultera i en revypjäs till sommaren.

– På 20-talet slog ett nytt kvinnoideal igenom: La Garconne, den oförvägna pojkflickan. Sen följde feminismens framstötar för demokrati, Eros och jämlikhet. Med bakslag förstås, krig och totalitarism, fram till dagens duktiga flickor som bränns ut av kraven på sig själva.

– (…) Flickan som drar på sig sin brors frack i Örebro vet kanske inte vad hon satte igång, men det var en hel del. Hur blev hon så tuff och varför fick hon gråta så mycket? Musik och dans och försvar för det bästa i människan, som är kärleken, säger Agneta Pleijel.

Spännande möte

Tidigare har Pleijel för teatern skrivit pjäsen ”Hör musiken söker efter orden” om poeten och författaren Hjalmar Gullberg samt ”Efter mitt eget huvud” om memoarförfattaren Agneta Horn.

– Det är nu spännande att tänka på Hjalmar Bergman, som så ofta lät sin konstnärliga själ ikläda sig kvinnliga gestalter, när han här får möta en modern författare som Pleijel med ett författarskap i myllan av vad det är att vara kvinna idag.

– Vi tror att Pleijel på ett väldigt kärleksfullt sätt kommer att beskriva denna historia. Och att det blir på hennes alldeles egna fria sätt, säger Magnus Wetterholm

Pjäsen kommer att ha sin urpremiär på Stadra Teater, norr om Nora, den 6 juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer