Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Åhej – här blir det en ny skola

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor en uppslutning av kunskapstörstande ynglingar när Örebro kommun på fredagen tog det första spadtaget för en ny skola i södra delen av staden. En i mängden av skolor som behövs för att möta behovet.
– Det är ju en jättestor utmaning, säger kommunalrådet Jessica Ekebring (S).

Det är en ny grundskola som nu skall byggas i Södra Ladugårdsängen med plats för 525 elever från förskoleklass upp till årskurs 6.

– Vi ska bygga en massa skolor och förskolor i hela Örebro. Södra ladugårdsängen växer otroligt mycket. Det är ett helt nytt bostadsområde som växer fram och behovet av skolplatser är väldigt stort just här, säger Jessica Ekebring (S) som är ordförande i programnämnd Barn och utbildning i Örebro kommun.

En ny skola per år

Behovet av skolor är stort, inte bara i Södra ladugårdsängen, utan också i hela kommunen. Enligt Jessica Ekebring behövs det byggas en skola per år, när det gäller grundskolor.

Kommer ni göra det?

Jessica Ekebring (S), ordf Programnämnd barn och utbildning.

– Jajamen, det kommer vi göra. Men det är ju en jättestor utmaning. Det kostar oerhört mycket pengar. Men vi har liksom inget val utan vi måste göra det här.

Gemensamt tag

Första spadtaget togs med gemensam kraft av Göran Lunander vd på Futurum fastigheter, Jessica Ekebring och Bosse Rom, projektledare från byggentreprenören Byggdialog.

SVT Play: Se hela inslaget här

Rektorer som skall leda verksamheten när skolan står klar nästa vår fanns på plats på fredagen. Där fanns också förväntansfulla elever från närliggande Navets skola. En av dem var Emmy Samuelsson, som kommer att hinna gå sitt sjätte skolår i de nya lokalerna.

Emmy Samuelsson, förväntansfull elev

– Den ska vara lite nyare modernare och nutid. Jag är jättetaggad för att börja här, säger hon.

Tidigare var byggnaden planerad att inrymma en förskola, men den kommer att uppföras på annan plats vid ett senare tillfälle. Även planerna på en idrottshall är tillfälligt framskjutna, meddelar kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer