Foto: Privat/SVT

Åklagaren: ”Jag blev inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Jenny Clemedtson blev inte förvånad när hovrättens friande dom kom. Redan när förhandlingen avslutades förstod hon att hovrätten skulle ändra domen.
– Eftersom hovrätten försatte männen på fri fot efter förhandlingen så det var nästan väntat, säger hon till SVT Nyheter Örebro.

Trots en omfattande utredning med många vittnen och stödbevisning beslutade hovrätten att fria de två män som tidigare dömts för människohandel.

Hovrätten bedömer att de gjort sig skyldiga till delar av de saker som åklagaren hävdat men inte tillräckligt för att det skulle räcka till en fällande dom.

– Jag delar inte hovrättens bedöminng i alla delar. Jag tycker att det finns bevisning för att kunna fälla för människohandel, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson.

Fick kontakta anhöriga

Under förhandlingen i hovrätten hördes 13 nya vittnen och en av de utsatta sa att han ljög i tingsrätten.

De nya vittnesuppgifterna låg till grund för den friande domen. Åklagaren Jenny Clemedtson tror att det kan hänga ihop med att tingsrätten hävde restriktionerna så att de dömda männen fick ta emot besök och ha kontakt med andra personer.

– De har haft en möjlighet att prata med människor i sin närhet. Sen är det människor som stått de tilltalade väldigt nära som hörts i målet, säger Jenny Clemedtson.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det är inte jag som bestämmer det men det finns inte så många domar om vad som är människohandel, så helt uteslutet är det nog inte, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet